Hur man tänker klart: 7 tips för framgång

Hur man tänker klart

Har du någonsin haft ögonblick då det bara varit helt omöjligt att tänka klart? Tider då, oavsett hur hårt du kämpade eller försökte koncentrera dig, ditt sinne bara fortsatte att knyta ihop sig?

Om ditt svar på denna fråga är ”ja”, då är du inte ensam. Alla tror att de vet hur man tänker. Men få människor har ägnat någon verklig uppmärksamhet åt ämnet med tydliga, kritiska resonemang.

Det är svårt att underskatta värdet av ett tydligt tänkande, både i personliga och professionella sammanhang. Individer som väljer att utveckla denna användbara färdighet får omedelbart en fördel, oavsett om det handlar om arbete, affärer, eller att navigera i de knepiga delarna av ett romantiskt förhållande och så mycket mer.

Med det i åtanke, låt oss ta en titt på sju praktiska sätt att utveckla klara och tydliga tankevanor och färdigheter.

Vad betyder "klart tänkande" egentligen

Vad betyder ”klart tänkande” egentligen?

Begreppet ”klart tänkande” handlar om mycket. Men vad betyder det egentligen?

Klart tänkande omfattar en samling relaterade färdigheter. Tydliga tänkare kan formulera idéer på ett begripligt sätt, arbeta logiskt igenom problem, dra giltiga slutsatser och reflektera över och redogöra för små detaljer.

I grunden handlar klart tänkande om att förstå vilka yttre förhållanden som uppmuntrar klarhet, medvetenhet och koncentration för att tillämpa logikens och förnuftets regler på tankebaserade uppgifter.

Att veta hur man strukturerar ett sunt och giltigt argument är en stor del av historien. Men att utveckla konsekventa vanor är lika viktigt, om inte ännu viktigare.

Mindfulness

1. Mindfulness

Mindfulness är ett kraftfullt verktyg när det kommer till ett tydligt och klart tänkande.

Mindfulness skapar en ”distans” mellan tankar, vilket gör att du kan utvärdera dem från en opartisk, känslolös position.

Vad mer är, genom att ha en större medvetenhet om dina tankar är det mer sannolikt att du märker brister i dina tankeprocesser och upptäcker felaktiga resonemang.

Forskningen om mindfulness växer snabbt och studier har visat att mindfulnessbaserade terapier är minst lika effektiva som mer etablerade alternativ i vissa sammanhang.

Ett enkelt sätt att komma igång är att ställa in ”mindfulness-påminnelser” för dig själv, vilket kommer att uppmana dig att behålla medvetenhet och fokus under hela dagen. Som du kanske har gissat finns det massor av appar som hjälper dig med detta.

Eliminera distraktioner

2. Eliminera distraktioner

Klart tänkande kräver en viss grad av uppmärksamhetsfokus och stabilitet. Du måste kunna tänka på en sak.

Om din uppmärksamhet skingras för att du ena stunden kollar meddelanden på din mobil och läser nyheter en annan, då är det omöjligt att helt hänge dig till den typ av djupgående diskursiva resonemang som krävs för att arbeta igenom argument, bearbeta ny information och dra giltiga slutsatser .

Att organisera ditt rum eller att bara kolla sociala medier ”snabbt” kan vara fördelaktigt på kort sikt. Men för att verkligen hantera distraktioner kontinuerligt måste du utveckla positiva, långsiktiga vanor.

Fundera på hur du kan eliminera distraktioner från ditt liv. Till exempel så kan vara att inte använda sociala medier under arbetsperioder, lämna din mobiltelefon utanför ditt kontor eller att blockera nyhetssajter under dagen.

Spänn din hjärna

3. Spänn din hjärna

Vissa livsmedel, särskilt raffinerade kolhydrater och de som innehåller mycket tillsatt socker, kan orsaka ett tillstånd som kallas ”hjärndimma”, där det blir svårt att tänka klart.

Dessutom har många hälsosamma livsmedel, inklusive bär, gröna bladgrönsaker, nötter, frön och till och med mörk choklad, kopplats till en ökad hjärn- och minnesprestanda.

Att göra hälsosamma kostval och välja mellanmål utan socker är bland de mest praktiska och omedelbara sakerna du kan göra för att främja ett klart tänkande. Vissa vitaminer som B12, järn och zink är också direkt kopplade till en kognitiv hälsa, så det är också en bra idé att kontrollera att du får i dig rätt mängder av dessa viktiga näringsämnen.

Starta en daglig meditationsövning

4. Starta en daglig meditationsövning

Meditation har ett brett utbud av forskningsstödda fördelar. När det gäller klart tänkande är ett positivt resultat särskilt anmärkningsvärt: avslappning.

När du är stressad och orolig blir det svårt att arbeta stadigt och grundligt genom ett problem. Stress leder till rusande tankar och katastrofer, vilket inte bidrar till ett tydligt och klart, effektivt tänkande.

Att meditera så lite som tio minuter per dag kan ha långvariga och påtagliga effekter. Att bestämma sig för att ta en daglig meditation, möjligen med hjälp av en app, kommer att öka din totala nivå av lugn under hela dagen.

Organisera din arbetsyta

5. Organisera din arbetsyta

Har du någonsin hört ordspråket ”Städat rum, städat sinne”? Tja, det är inte bara ett råd som framförs av föräldrar som försöker få sina barn att städa sina rum. Studier har visat att organiserade utrymmen är bra för oss.

Att arbeta i en ordnad miljö ökar koncentrationen och odlar lugnet, vilket båda bidrar till ett tydligt och klart tänkande. En studie visade också ett samband mellan den minskade röran och en ökad akademisk prestation.

Städgurun Marie Kondo har blivit ett känt namn de senaste åren för sin revolutionerande hållning när det gäller att städa och effektivisera sina ägodelar. Hennes berömmelse och framgång är sannolikt ett resultat av de verkliga psykologiska fördelarna som kommer från att göra sig av med onödiga prylar och ha ordning.

Ta regelbundna pauser

6. Ta regelbundna pauser (helst utomhus)

Pauser har en rad fördelar, från att eliminera beslutströtthet till att återställa koncentration och motivation. Att tänka klart kräver mentala resurser, och att ta pauser gör att du kan fylla på dessa resurser.

Människan har en begränsad uppmärksamhet. Även om att utelämna pauser för att arbeta längre timmar kan verka som en bra idé ytligt sett, så är det ett tillvägagångssätt som nästan säkert kommer att minska produktiviteten.

Du kan också ge dina pauser en extra skjuts genom att gå ut. Forskning visar att aktiviteter i naturen leder till kort- och långsiktiga förbättringar av mental hälsa, inklusive en minskad stress och ilska, ett förbättrat humör och en bättre självkänsla.

Underskatta inte vikten av sömn

7. Underskatta inte vikten av sömn

Under de senaste åren har ett följe av forskare, företagsledare, kändisar och andra offentliga personer kommit ut för att främja fördelarna med sömn och skingra myten om att arbeta längre innebär att arbeta bättre.

Goda sömnvanor är otvetydigt kopplade till en mental klarhet och ett bättre omdöme.

Om du vill tänka klarare och tydligare, se till att du får mellan sju och åtta timmars sömn varje natt, vilket verkar vara det bästa för de flesta. Och om du är den typen av person som kämpar med att somna in, försök att ta bort artificiella ljuskällor, som är kända för att hämma sömnen, från ditt rum.

Skriv i fältet vad du vill söka efter och tryck sedan på Enter.

Till toppen