Info

Meditera

Hur man tänker klart

Att tänka klart kan ibland vara en utmaning för alla, men det är otroligt viktigt om du vill uppnå ett mål och öka din hjärnkapacitet. Oavsett om du känner dig ofokuserad eller överväldigad, ta en stund att slappna av, få ordning på dina tankar och hantera distraktioner i din omgivning. På lång sikt är att hålla din kropp och hjärna frisk en viktig del av att rensa ditt sinne och få ditt tänkande på rätt spår. Att minimera distraktioner och hålla sig organiserad kan också hjälpa till. Vi visar dig hur du håller din hjärna skarp genom att tänka kritiskt och göra tankeövningar som spänner dina mentala muskler.

Underskatta inte vikten av sömn

Rensa ditt sinne i ögonblicket

1. Ta en stund att andas. Om du känner dig orolig, distraherad eller oförmögen att fokusera, sluta med det du gör och ta några djupa, långsamma andetag. Andas in genom näsan och andas sedan långsamt ut genom munnen eller näsan.

Om du kan, så sitt eller lägg dig på en lugn och bekväm plats i några minuter medan du gör detta. Blunda och försök att koncentrera dig på förnimmelsen av din andning.

Djupandning skickar mer syre till din hjärna och signalerar till ditt sinne och kropp att slappna av. Detta kan lugna dina skenande tankar och göra det lättare att fokusera.

2. Ta itu med dina fysiska behov om du kan. Det är svårt att koncentrera sig och tänka klart om du är fysiskt obekväm. Ta en stund för att medvetet bedöma hur du mår. Blunda och notera eventuella förnimmelser du upplever och gör allt du kan för att få dig att känna dig mer bekväm.

Ta regelbundna pauser

Till exempel:

  • Om du inser att du känner dig hungrig, ta en paus och ta ett näringsrikt mellanmål som en näve nötter eller lite frukt.
  • Om dina muskler känns spända, gör några sträckningar.
  • Om du fryser, skruva upp termostaten eller ta på dig en tröja.

3. Flytta till ett lugnt utrymme om du måste. Stanna upp och lyssna på bruset i din omgivning ett ögonblick. Om det finns mycket bakgrundsljud (som människor som pratar, en TV eller radio som låter, eller trafikljud), kan detta stressa dig och göra det svårare för dig att fokusera. Om du kan, gå till ett lugnare ställe så att du kan koncentrera dig helt på dina tankar.

Organisera din arbetsyta

Om du inte kan flytta till ett lugnare utrymme, kanske du kan göra saker för att göra din miljö mindre bullrig. Du kan till exempel stänga ett fönster eller en dörr som släpper in buller, slå på en fläkt eller annan källa till ett vitt brus, eller lyssna på tyst musik i hörlurar.

4. Gör en att-göra-lista. Att skriva ner vad du behöver göra kan hjälpa dig att organisera dina tankar och utveckla en tydlig handlingsplan. Tänk på de steg du behöver ta för att slutföra uppgiften och skriv ner dem. Om du har problem med att fokusera på grund av alla andra uppgifter du behöver göra, skriv en mer allmän lista för hela dagen.

Att-göra-listor fungerar inte bara som en guide för dina tankar och handlingar, utan hjälper dig också att fokusera genom att ta tankarna bort från ofullständiga jobb som oroar dig och gör det svårt att koncentrera dig på det du gör nu.

Se till att hålla din lista specifik och realistisk. Istället för att sätta upp något stort och vagt på din lista som ”Städa huset”, använd mindre och mer omedelbart uppnåbara mål som ”Diska disken” och ”dammsuga vardagsrummet”.

Försök att sätta de viktigaste eller mest brådskande punkterna överst på din lista.

Mindfulness

5. Skriv ner dina tankar och känslor. Om du stressar upp dig eller håller dig fast vid saker kan det störa dina tankar och göra det svårt att tänka klart. Ta några minuter för att skriva ner vad du tänker och känner i en dagbok, i ett datordokument eller till och med på en bit papper. Att få ner dina tankar och känslor på papper kan få dem att kännas mindre överväldigande och hjälpa dig att förstå dem bättre.

Att skriva ner vad du tänker på kan hjälpa dig att identifiera vilka specifika saker som oroar eller stressar dig. Detta kan också vara ett tillfälle att komma på omedelbara åtgärder du kan vidta för att lugna ner dig.

Även om du inte kan ta itu med det som stör dig just nu, kan det hjälpa dig att skriva ner det så att du kan koncentrera dig bättre på uppgiften.

Skriv i fältet vad du vill söka efter och tryck sedan på Enter.

Till toppen