Ockupationen av Palestina måste upphöra

Den 8 mars demonstrerade Jerusalem Link, ett nätverk bestående av israeliska och palestinska feministiska fredsorganisationer, tillsammans längs muren som delar Jerusalem från Västbanken.

Jerusalem Link kräver att Israel drar tillbaka sina trupper från Västbanken och Gaza och att gränserna från 1967, innan sexdagarskriget, återinförs. De kräver också bland annat att Jerusalem skall vara huvudstad för två stater, den israeliska och den palestinska.

Vi vet att vår kamp mot Israels ockupation inte går att särskilja från kampen att alla människor ska ha samma rättigheter, att leva i ett fredligt samhälle utan hot om våld. Som feministiska fredsaktivister kan vi säga att förtrycket mot det palestinska folket urholkar demokratin, kränker mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter. Ockupationen är grunden till att våldet mot civila människor fortsätter. Både israeler och palestinier drabbas.

Det säger Molly Malekar och Natasha Khalidi, talespersoner för Bat Shalom och Jerusalem Center for Women. Att organisationerna bakom Jerusalem Link nu lyckats organisera en manifestation tillsammans är en seger i sig. Under de senaste åren har det varit svårt att röra sig mellan Västbanken och Jerusalem. De gemensamma aktionerna har därför varit få.

Demonstrationen uppmärksammades av ett stort pressuppbåd. Över 200 aktivister deltog i marschen som gick från Östra Jerusalem till Kalandia checkpoint, den stora övergången till Ramallah på Västbanken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Relaterade artiklar

Skriv i fältet vad du vill söka efter och tryck sedan på Enter.

Till toppen